Jan Panis

Jan is een van de grondleggers van PME-tècnica en ook de nestor van de versterking van "moderne" klassieke muziek in Nederland. 
Na aanvankelijke studies electronica en Sonologie, werkzaamheden als jazzgitarist en technicus van de studio's van het Koninklijk Conservatorium, is hij vanaf de jaren 80 aktief in het versterken van klassieke muziek. Hij heeft al vanaf die tijd met bijna alle bekende hedendaagse componisten gewerkt in zowel binnen- als buitenland (zoals Louis Andriessen, Karlheinz Stockhausen, Steve Reich, John Adams, Reinbert de Leeuw en vele anderen).
In veel gevallen ontwikkelde hij met de componisten ook de electronica en computer programmatuur. 'Mantra' is hiervan een goed voorbeeld waarbij hij intensief met Stockhausen werkte om de juiste ringmodulator te ontwikkelen. Later heeft hij deze omgezet tot een digitale modulator. 
Jaren werkt hij al samen met het ASKO-Schönberg ensemble, Nederlands Philharmonisch Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en is een graag geziene en vaste technicus bij de Zaterdag Matinee in het Concertgebouw te Amsterdam. 

Hij won een Edison met de opname van  'Mantra' van Karlheinz Stockhausen, uitgevoerd door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis. (Dit stuk werd onlangs uitgevoerd op het PROMS 2017 festival door de gebroeders Jussen in het Concertgebouw te Amsterdam)